Israels FN-ambassadör kräver Guterres avgång efter Gazakonflikt

Det uppstod diplomatiska spänningar idag efter ett möte i FN:s säkerhetsråd som når en kritisk punkt när  Gilad Erdan, Israels FN-ambassadör,  kräver FN-generalsekreterare António Guterres omedelbara avgång. Anledningen bakom denna kontrovers är Guterres uttalanden rörande Gazakonflikten.

Erdan anklagar Guterres för att visa förståelse för vad han beskriver som ”massmord på barn, kvinnor och äldre människor” genom att ge legitimitet åt Hamaskampanjen. I ett känslosamt uttalande på plattformen X kräver Erdan Guterres omedelbara avgång och ifrågasätter hans lämplighet att leda FN. Han påpekar den tragiska ironin att en organisation som skapades efter Förintelsen nu stöder enligt honom sådana ”fruktansvärda åsikter.”

Frankfurter Allgemeine belyser också Guterres resonemang i FN:s säkerhetsråd där han kontextualiserar Hamas-attackerna som en reaktion på årtionden av förtryck under israelisk ockupation. Trots detta framhåller han att palestiniernas vrede inte rättfärdigar de grymma attackerna och att dessa i sin tur inte kan användas för att rättfärdiga kollektiv bestraffning av det palestinska folket. Israels svar är att det inte går att nyansera synen på ett terrorbrott med folkmord som syfte.

Israels avvisande av en vapenvila i Gazaremsan förstärker ytterligare spänningarna. Utrikesminister Eli Cohens retoriska fråga till Guterres – ”I vilken värld lever du?” – understryker det kraftiga avståndet mellan parterna. Samtidigt sätter USA tydligt tonen genom att stödja Israels rätt till självförsvar, med utrikesminister Antony Blinken som i ett uttalande försäkrar varje nations rätt att skydda sitt folk från skada.

Verifierad av MonsterInsights