Beth Erickson söker sin historia i Skara
Att söka sin historia är en resa som många svenskättlingar från USA gör, och för Beth Erickson från Eagan, Minnesota, har den resan lett henne till Skara. Hon är här för att besöka en utställning på Bladhska galleriet som berättar om småbrukarens liv i Varnhem, och för att gräva djupare i sin egen släkthistoria.
Beths förfäder var som så många andra svenska emigranter som lämnade Sverige under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet från landsbygden.De lockades av drömmen om ett bättre liv i Amerika, bort från den fattigdom och misär som ofta präglade deras liv i Sverige. Dessa berättelser, ofta färgade av både nostalgi och svårmod, har förmedlats genom generationerna.
I Minnesota hörde Beth ofta berättelser om Sverige från sin farmor. ”Farmor berättade att deras hus låg precis utanför Swede Hollow, vilket var viktigt eftersom Svenska Dalen betraktades som en slum,” berättar Beth. ”Men det låg tillräckligt nära för att hon skulle kunna se puben i Swede Hollow där farfar brukade ta en öl.” Swede Hollow var känt för att vara en plats där många svenska emigranter bosatte sig, och området har blivit både berömt och ökänt för sin historia av fattigdom och gemenskap.
I dag är Swede Hollow inte längre en slum utan en vacker park, med kvarvarande husgrunder som minnen från det förflutna. Området har fångat intresset hos många som söker sina rötter, och Ola Larsmos bok om Swede Hollow ger en djupare inblick i de livsöden som format området.
I Skara, på Bladhska galleriet, får Beth snabbt kontaktuppgifter till några av stadens kunniga lokalhistoriker och släktforskare. ”Skara är fantastiskt fint, och alla är så hjälpsamma. Nu har jag tre veckor på mig att leta mer om min egen historia här,” säger hon med entusiasm.
För svenskättlingar som Beth är resan till Sverige inte bara en fysisk förflyttning, utan också en känslomässig återkoppling till sina rötter. Det är en chans att förstå den historia som formade deras förfäder och att finna en djupare mening med sina egna liv.
Utställningen på Bladhska galleriet, som fokuserar på en småbrukares liv i Varnhem, erbjuder en fängslande inblick i det förflutna. Besökare kan se föremål och dokument som belyser den vardag som en gång var, och för många som Beth, är det en påminnelse om den styrka och uthållighet som deras förfäder visade.
Att söka sin historia i Skara är inte bara en personlig resa, det är också en del av en större berättelse om migration och identitet. För de många svenskättlingar som likt Beth kommer hit, är Skara en plats där deras förflutna och nutid möts, och där de tack vare de omfattande arkiv som finns i Skara kan finna både svar och nya frågor om sitt ursprung.