Konsument:Vad är grejen med Automower?

Funderar du på om det är värt pengarna att skaffa en automower? Solen skiner och du vill åka och bada, men hinner du verkligen? Är det mycket strul med robotgräsklippare? Skaraidag har pratat med ett gräsklipparproffs för att reda ut begreppen.

Automower
Så här kan det se ut när du varit ifrån huset 10 dagar.

Vilka är egentligen de stora fördelarna med en auto-mower?

– Det finns många skäl att skaffa en robot och det är såklart olika vilka skäl som är avgörande, men jag skulle säga att det finns minst sju riktigt bra skäl.

  1. Miljön. Detta är avgörande för många. Mindre fossilt är såklart en fördel. Har pratat med många kunder som vill göra allt för att bidra till klimatomställningen och då är detta en del.
  2. Resultatet. Har man sett en matta som är klippt med robot så behöver man aldrig tveka på vilken skillnaden mot andra alternativ. Inget gräs som ligger och är fult eller kanter och ojämnheter.
  3. Hur kul är det att kratta?
  4. Du får fler vänner och ser mer intressanta saker om du tar en promenad utanför din trädgård. Argumentet att man får motion är lite svagt om jag får säga det själv.
  5. Många speciellt äldre personer vittnar om att roboten var det som fick dem att inse att de kunde bo kvar i sitt hus. Ångesten över trädgården blåser bort.
  6. Om du har en stor tomt är det ganska bekymmersfritt jämfört med att behöva köra en åkgräsklippare som kan strula och då blir det dyrt och krångligt jämfört med de småproblem som roboten erbjuder.
  7. När det växer mycket så som det gör nu räcker det inte att klippa en gång i veckan. Här finns det tid att spara.

– Få personer ångrar att de köpt robot, men vilka skäl som avgör är såklart olika från person till person. Jag håller på med alla typer av klippare så det finns ingen anledning att framhålla någon lösning. Mina mest nöjda kunder har robot. Så är det.

Automower
Parkgräsmatta som man kan njuta av utan ansträngning.

Nu finns det klippare utan slinga, dvs de går på gps. Hur fungerar dessa?

– En fördel är att det inte finns någon slinga som kan gå av. Många glömmer var slingan finns och gräver av den. Har man sorkar så kan de kapa kabeln osv. Prisskillnaden krymper så har man en stor yta så är de i princip jämförbara i pris. På stora öppna ytor är det ofta inga problem med signalen. I vissa områden eller små i trädgårdar med mycket träd kan det bli problem med signalen.

– Referensstationen som skall placeras där man klipper kanske är på ett ställe där det inte finns el. Kan ju bli en extrakostnad där. Annars är klippresultatet lika.

Här kommer gräset att behöva krattas.

Vilka fördelar finns med att ha kvar sin gamla bensinklippare?

– Du kanske har en lite större yta med grävre gräs eller en väg som du klipper vägrenen på. Många använder redskap på sin klippare. Kanske en borstmaskin eller en plog.

Service då och inköp?

– Dyrare med åkgräsklippare. De kostar också mer i inköp. Kör man på något kan det bli riktigt dyrt.
Handgräsklippare är ju inte så dyra och man klarar ofta grundservicen själv.

– Robotservicen kostar kanske 1750 och då är det en totalöversyn, rengöring och nya knivar.

Sista frågan. Hur lång livslängd har en klippare?

– Svårt att säga generellt. Beror på hur mycket den går och hur man kör och hur man tar hand om den. Jag vet robotar som är mer än 15 år som tuffar på. 8-10 år är det iallafall inga problem. En åkgräsklippare kan också hålla jättelänge om den får lite kärlek.

Det var det hela. Nu är det bara att fundera. Blir det en robot eller inte? Själv har jag inte mer tid nu. Jag måste klippa gräset!

Skillnad mellan klippt gräs och icke-klippt.

 

 

Verifierad av MonsterInsights