Full fart hos Skara MK

Ungdomsverksamhet som väcker energi och bygger gemenskap: Skara Motorklubb laddar för säsong med full fart.


Vad gör man helst en onsdagskväll? Svaret bland ungdomarna som samlats för att köra motorcross på Lillängsbanan utanför Skaravägen är givet. Här handlar hela kvällen om motorcykeln, kompisarna, korv och att umgås.

Starten går!

Richard Engman som är ledare berättar:

– Det är träning var 14:e dag på hemmabanan utanför Skara. Då samlas 10-15 barn och kör i ungefär tre timmar. Ålder på barnen är mellan 7-15, så det behövs lite stöttning med vuxna som hjälper till med tankning och lite service.

Tränar ni på andra banor?

– Vissa av barnen tränar flera dagar i veckan och åker till andra banor som Lidköping, Falköping, andra tränar mindre.

När Skaraidag är ute på banan får vi se på när ungdomarna åker, men också prata med dem när de har paus för att äta varmkorv och fylla på vätska. Det är också då som man fyller på bränsle i tanken. Den goda stämningen smittar av sig. Det syns tydligt att detta är kul. klubbstugan har man det mysigt och varmt och det är där ledarna fixar varmkorv.

Korv i pausen för Richard Engman.

Är det några tävlingar på gång?

– Tävling på hemmabanan nu den 25-26 maj. I två dagar kommer cirka 80 ungdomar per dag vara här på banan och köra tävlingar i olika klasser. CEC Racing VGC heter tävlingen.

– Det är 8 sådana tävlingar på olika banor under året så det är full fart!

Hur fungerar det när man vill åka till en bana och träna?

– Alla banor har en träningsavgift. I Skara är den 100 kronor per barn och 150 per vuxen. Man kör minst i 20 minuterspass under tiden som banan är öppen.

– Även andra klubbar kan såklart komma hit och träna.

Hur gör de som vill träna ännu mer?

– Finns även sommarläger som man kan åka till om man vill precis som i andra idrotter.

Vad finns det för tävlingar för seniorer?

– Skara är med i en serie. Enkelt kan man säga att det är 5 tävlingar där 9 åkare representerar klubben. De tre bästa lagen går till en final.

Du lägger mycket tid på detta. Vilken vision finns i föreningen?

– Det är att ungdomsverksamheten skall fortsätta att växa. Vi har fått igång en större ungdomsverksamhet som vi hoppas skall kunna växa ytterligare. Vi vill bygga för framtiden.

Är det dyrt?

– Det finns två lånecyklar för nybörjare. Sedan finns det bra begagnade cyklar som kostar runt 20 000. 55 000 kostar en ny 65 kubikare.

– Bjarne Peinert från Skara är viktig för klubben när något strular med motorcyklarna. Mycket rutinerad mekaniker som löser det mesta.

Klubbstugan

Verifierad av MonsterInsights