Här får du plocka ramslök!

Nu är ramslöken som finast och i många delar av skaratrakten finns den i riklig mängd. Den som vill plocka måste bara veta var det är tillåtet!

 

Ramslöken, den delikata grödan som bär på både smak och hälsa, är nu som finast. I Skara med omnejd är detta en tid då skogarna fylls med den karakteristiska doften av lök och vitlök.

I de lummiga bokskogarna runt Skara är ramslöken en vanlig syn under våren. Den trivs i fuktiga miljöer och hittas ofta i närheten av bäckar och i lövskogar. Denna gröna skatt är inte bara vacker att se på, utan den har även länge använts i matlagning för sin unika smakprofil.

Det är dock viktigt att notera att ramslök inte får plockas i naturreservat för att bevara den biologiska mångfalden. Men på andra platser, som de vidsträckta områdena på Kinnekulle som inte tillhör naturreservatet , är det tillåtet att plocka denna gröna läckerhet för den egna matskatten.

Länsstyrelsen har uppgifter om exakt var man får plocka ramslök.

Recept: Ramslökssoppa

Ingredienser:

  • 200 g ramslök
  • 1 stor potatis
  • 1 gul lök
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar efter smak
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Skala och hacka potatis, lök och ramslök.
  2. Fräs löken i olivolja i en stor kastrull tills den är genomskinlig.
  3. Tillsätt potatis och ramslök och fräs i några minuter till.
  4. Häll över grönsaksbuljongen och låt koka tills potatisen är mjuk.
  5. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  6. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera rykande varm och njut av den friska smaken av våren.

Recept: Ramslökspesto

Ingredienser:

  • 100 g ramslök
  • 50 g pinjenötter
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • Saft från 1/2 citron
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
  2. Mixa ramslök, pinjenötter och parmesanost i en matberedare eller mixer.
  3. Tillsätt olivolja och citronsaft och mixa till en jämn konsistens.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Förvara peston i en lufttät burk i kylskåpet och använd den som smaksättare i pasta, på bröd eller som dipp till grönsaker.

Med dessa recept i bagaget kan du ta till vara på ramslökens korta men intensiva säsong och njuta av dess unika smak i olika rätter. Glöm inte att vara respektfull mot naturen och bara plocka där det är tillåtet

Verifierad av MonsterInsights