Hur står sig Skaras besöksmål i konkurrensen?

Skara kommun har flera besöksmål som får toppbetyg. Vad gör ett besöksmål attraktivt? Skara idag har ställt frågan till riksdagsledamot Charlotte Nordström, med ett förflutet som både kommunalråd och förtroendevald inom besöksnäringen.

Vad är det bästa man kan göra som turist i Sverige? Enligt Google Maps är det naturupplevelser som toppar listorna med högst betyg. Flera företag erbjuder turer med hundspann som snittar 4,9 i betyg, och många naturreservat får också strålande recensioner från besökarna. Men det finns också många andra attraktioner som är värda ett besök. Utbudet i Skara innehåller en bredd av intresseområden. ”Skara har sedan urminnes tider ett starkt varumärke. Förutom historia och tradition finns kunskapen, måltiden, musiken och naturen i en lagom skön blandning. Den tusenåriga staden mitt i Skaraborgs region. Skara är en mötesplats, förr som nu,” säger Charlotte Nordström, riksdagsledamot.

Tittar vi på Västra Götalands län, är Bike Tour Gothenburg i Göteborg den plats som får högst betyg med 4,9 av 5.

Men låt oss fokusera på Skara kommun, där fyra attraktioner delar förstaplatsen med imponerande 4,6 av 5 i betyg. Dessa är Varnhems klosterkyrka, Veterinärmuseet, Kata Gård och Varnhems klosterruin. De har fångat turisternas hjärtan och får höga betyg från besökare på Google Maps. ”Jag är inte förvånad … mer stolt över Skara och dess omdömen,” säger Nordström. Hon fortsätter, ”Här har vi en vacker och inspirerande byggnad, en otroligt spännande historia och dessutom fascinerande kvinnohistoria. Det stora publikintresset är inte förvånande.”

I Skara kommun finns det totalt nio platser som har samlat minst 30 recensioner och klassas som turistattraktioner. Utöver ovan nämnda hittas tex Domkyrkan, Höjentorp och självklart Skara Sommarland.

Skara har både kvalitet och bredd.

Google Maps ger besökare möjlighet att betygsätta turistmål såsom stränder, museer och andra attraktioner. I Sverige finns det över 4 500 klassade turistattraktioner, och av dessa har cirka 2 100 fått minst 30 recensioner.  Nordström betonar att ”Skara bjuder på många olika historiska upplevelser och vandringar. En alldeles unik och spännande historia som vi har som grund för att utveckla framtiden.”

Betygen på Google Maps visar en intressant trend: Det är ovanligt för turistattraktioner att ha ett genomsnittligt betyg under 4,0. De flesta landar på 4,4 eller 4,5, medan ett betyg på 4,7 eller högre anses vara exceptionellt bra. Endast ett fåtal attraktioner når upp till ett snittbetyg på över 4,9.

Sammanfattningsvis, oavsett om du söker historiska kyrkor, intressanta museer eller natursköna upplevelser, erbjuder Skara kommun och dess omgivningar en mängd attraktioner som är väl värda ett besök. ”Skara erbjuder besökarna miljöer där gammalt och nytt, stad och land möts i god harmoni,” säger Nordström, och tillägger att ”Skara sitter på bland det vassaste som finns i landet när det gäller natur- och kulturhistoriska värden och upplevelser.”

Nordström lyfter fram vikten av ett strategiskt tänkande för att bibehålla de höga betygen: ”Men för att ligga på dessa nivåer i omdömen måste man hela tiden vara på tå och ha ett strategiskt sammanhållet tänk. Man måste paketera och marknadsföra hållbart på ett sätt så att fler människor och nya målgrupper kan lockas hit för att uppleva attraktionskraften i detta särpräglade och vackra landskap och dess spännande historia.”

Hon påpekar också att samarbete mellan olika aktörer är avgörande: ”Det hänger inte på en enskild person eller ett företag utan är ett samspel mellan flera olika aktörer och företag, som tillsammans erbjuder en upplevelse. Dessutom krävs ett samspel mellan det offentliga och privata om man ska lyckas. Samverkan och en tydlig rollfördelning är viktig, att respektive part tar ansvar för sina egna områden.”

Med ett starkt fokus på professionalism och gästvänlighet är hela Skaraborg ett attraktivt besöksmål säger Nordström: ”Man måste ha fokus på att ha en professionell besöksnäring där det lokala värdskapet och den lokala servicen ska vara bäst. Turister är vandrande plånböcker.” Hon avslutar med att betona turismens betydelse för Skara: ”Turismen och besöksnäringen är en katalysator som bidrar till ökad tillväxt, sysselsättning och attraktivitet och kan därmed leda till en ökad livskvalité.”

Verifierad av MonsterInsights