Lantmännen köper HKScan Sweden inklusive anläggningen i Skara!

Lantmännen har tecknat avtal om att förvärva HKScan Oyjs svenska verksamhet, HKScan Sweden AB. Förvärvet omfattar all verksamhet i Sverige och varumärkena Scan, Pärsons och Bullens. Anläggningen i Skara ingår i köpet.

HKScan Sweden AB ägs sedan 2007 av det finska livsmedelsbolaget HKScan Oyj som även har verksamhet i Finland och Danmark. I Sverige erbjuder man kött- och växtbaserade livsmedel från svenska gårdar, har cirka 1800 anställda och omsatte år 2022 cirka 8 miljarder kronor. Den svenska verksamheten har produktionsanläggningar i Kristianstad, Skara, Linköping och Halmstad samt det svenska huvudkontoret i Stockholm.

– Förvärvet är strategiskt viktigt för Lantmännen och för våra medlemmar. Genom förvärvet säkrar vi ett inhemskt ägarskap av HKScans svenska verksamhet, och därmed också framtiden för svensk animalieproduktion. Det är viktigt för tillväxten i lantbruket – och det stärker den nationella livsmedelsberedskapen, säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl i ett pressmeddelande.

– Lantmännen har en unik position i livsmedelskedjan och genom förvärvet får vi enbredare och starkare affärsportfölj. Vi är redan idag närvarande i en betydande del av animalievärdekedjan genom insatsvaror, maskiner och förädling av spannmål till högkvalitativt foder. Tillsammans med HKScans marknadsledande svenska varumärken och kunskap ser vi goda möjligheter att utveckla våra affärer, svensk animalieproduktion och att skapa ytterligare värde för våra medlemmar, säger Magnus Kagevik, Lantmännens vd och koncernchef.

Lantmännen förvärvar 100 procent ägarskap av HKScan Sweden AB, vilket innefattar hela den svenska verksamheten i HKScan. Som en del av affären kommer Lantmännen att överlåta sitt befintliga aktieinnehav i HKScan Oyj till HKScan Oyj.

– Vi ser fram emot att bli en del av en ledande koncern med stark förankring i det svenska lantbruket. Lantmännens strategi från jord till bord med fokus på hållbar utveckling och ansvarsfull tillväxt går väl i linje med vår strategi, och tillsammans blir vi en central samarbetspartner i arbetet med att säkra svensk livsmedelsförsörjning, säger Lars Appelqvist, EVP för HKScan Business Unit Sweden.

Transaktionen ska godkännas av berörda myndigheter och affären förväntas vara genomförd under första halvåret 2024. Till dess att affären godkänns fortsätter Lantmännen och HKScan Sweden AB att agera som separata företag

Scans verksamhet i Skara inkluderar bearbetning av griskött, nötkött och kyckling. Scan är en viktig lokal arbetsgivare och bidrar till Skaras ekonomi genom sitt engagemang inom livsmedelssektorn

 

 

Verifierad av MonsterInsights