Ledare: Andras pengar tar aldrig slut

Den rödgröna regionledningen går till regionstyrelsen imorgon och begär två miljarder mer. De kallar det att ”den rödgröna ledningen skjuter till två miljarder” i ett pressmeddelande.

Det är inte ovanligt att politiska ledningar tar åt sig äran när pengar skjuts till. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är politikerna själva som öppnar sina egna plånböcker för att finansiera samhällstjänster. Nej, det är de hårt arbetande skattebetalarna som står för notan.

Regionen har en uppgift att sköta budget och verksamhet, och de har rätt att ta ut skatt för att göra det. Men när de misslyckas med att hålla budgeten i schack, skyller de på staten och vänder sig sedan till skattebetalarna för att täcka sina egna brister. Det är inte helt smakfullt att slå sig för bröstet för givmildhet medan man öser andras pengar ur andras fickor.

Den senaste utvecklingen i Västra Götalandsregionen är ett klassiskt exempel på detta. Efter att regeringen skjutit till det behövliga statsbidraget för att upprätthålla vården, tar den rödgröna ledningen eget initiativ. De föreslår nu att regionen ska skjuta till totalt två miljarder kronor extra för att täcka underskottet inom hälso- och sjukvården.

Det låter kanske som en generös gest från den rödgröna ledningen, men faktum kvarstår att skattebetalarna är de som får stå för notan när politikerna inte klarar av att hålla budgeten i balans.

Sorgligt nog blir man inte ens förvånad över att  den rödgröna ledningen slagit sig för bröstet och framställt det som att det är de själva som generöst skjuter till pengar, när det egentligen är skattebetalarnas pengar de använder.

Att försöka ta ansvar för regionens ekonomi och verksamhet efter att ha misslyckats med att prioritera och hålla budget är en sak, men att sedan göra det till en politisk show och skryta om det är en annan. Skattebetalarna förtjänar en mer ansvarsfull och transparent hantering av sina pengar från en politiska ledning.

 

Richard Pettersson 

Foto: Paris 16 cc by sa 4.0

Verifierad av MonsterInsights