LEDARE: Gott nytt år med mer handlingskraft?

Kommunalråd och oppositionsråd och händelser i Skara

Kan en politisk ledning som hittills levt på den tidigare moderatledda ledningens meriter, visa mer handlingskraft 2024?

När snön kom gnistrande vit och la sig över Skara var det många som begav sig till Petersburg förväntansfulla inför att kunna ge sig ut i nyanlagda skidspår. De blev besvikna, det fanns inga spår.

En invånare skrev en insändare och frågade sig varför det inte fanns några spår i Skara när det fanns fina spår i alla omkringliggande kommuner. Efter några dagar kom det svar ifrån kommunen. Vad var då anledningen till att skidåkarna inte fick ge sig ut och njuta i spåren i Skara? Vi återkommer till det.

2023 har varit ett år med både moln och silverkanter i Skara . Vi kommer alla att minnas höjdpunkter som när Astros nya outdoorbutik öppnade. Julas försäljningsrekord är viktigt för Skara, liksom alla andra företag som går bra och utvecklas här.  Det var också häftigt att se hur många som flockades till medborgardialogerna i ny modell som genomfördes under året. Det visar på ett engagemang hos Skaraborna som är värt mycket.

Medborgardialogen lyfts också i den insändare i Sklt där den politiska ledningen räknar upp allt som hänt under året. Där lyfter man också invigningen av Stinsen, Teglagården och den nya förskolan Marieberg. Man tar också upp det nya Arenahuset på Vilan och beslutet att utveckla Petersburg till ett fritidscentrum.

Det som kan oroa lite grann är att alla de här sakerna som verkligen gjort att vi alla känner att det händer saker i Skara nu är åtgärder och beslut som togs under den förra politiska ledningen medan vi inte har sett någonting alls av en ny vilja eller riktning framåt ifrån den nya politiska ledningen. Förutom en skattehöjning då.
Annars har man bara fattat ett par beslut om att försöka stoppa utveckling som var igång, som ombyggnad av Djäkneplatsen och helhetsgrepp om Petersburg. När föreningar varit missnöjda tog ledningen fram ett förslag om att sänka föreningsstöd. Återstår att se hur det går med den kampen. Vi är nog många som är väldigt tacksamma över att vi hade en stark opposition som ändå lyckades driva igenom att Petersburg ska fortsätta utvecklas.

Istället har Skara tvingats se sig rasa i Svenskt Näringslivs rankning och skolresultaten är katastrofala i en nämnd där ett ständigt krig verkar pågå under Anna Helgessons ledning.

Ett glädjetecken är ändå att när oppositionsrådet Ylva Pettersson bad ledande politikollegor från närliggande kommuner om hjälp att få till ett fungerande politiskt arbete och samarbete i Skara så tackade kommunalråd Gunilla Druve Jansson ja.Det känns hoppfullt.

Så vad var då svaret på frågan om varför det inte blev några skidspår? Jo svaret var att det berodde på att det hade kommit snö, då var man fullt upptagen med att skotta och ploga vilket innebär att man i Skara inte kunde anlägga några spår.

På något sätt känns det lite symboliskt att i Skara hävdar man nu att man bara har möjlighet att anlägga skidspår när det inte finns någon snö.

Vågar vi hoppas på lite mer handlingskraft 2024?

Verifierad av MonsterInsights