Sämre mat åt gamla?

Är de nya livsmedelsrekommendationerna bra och för vem, frågar sig insändarskribenten. Blir det sämre mat åt gamla nu? Varför ska de äldsta börja följa ännu striktare matråd som vi andra kan välja bort?

Skylt om insändare

Nu har det kommit nya livsmedelsrekommendationer igen. Vi ska äta mindre kött, typ två ggr i veckan, mindre fett, mindre socker, mindre salt . Istället ska vi äta fullkorn, grönsaker, rotfrukter och fisk.

De flesta av oss förhåller oss nog till det här genom att göra avvägda val. Kanske väljer vi bort läsken och godiset men behåller kött och ett glas vin. Kanske unnar vi oss lite god semla och chips när vi vet att vi tränat och rört oss ordentligt. Kanske äter vi kött varje dag för att vi vet att köttet gör Sverige mer välförberedda om krisen eller kriget kommer och man därför säger att svenskarna måste äta mer kött.

Kanske är vi rädda om den svenska naturen och värnar om jordbruket. Så vi äter svenskt kött istället för vegetariska produkter från Asien eller Sydamerika.

Fria människor väljer själva och prioriterar olika. Dom jag tycker synd om är barn och gamla som i skolan och på äldrehemmen bara blir serverade mat enligt de här rekommendationerna. Barn som kanske inte får mat hemma, äldre som kanske har en god måltid som den bästa livskvaliteten. De ska då följa de här reglerna av tvång. Ren paternalism till nytta för andra än dem som äter.

Det känns verkligen inte bra.

 

ND

Verifierad av MonsterInsights