En kulturell vår i Skara

Skara humanistiska förbund bjuder in till en kulturell vår i Skara. Här är programmet!

Skara humanistiska förbund öppnar portarna till en kulturell vår fylld av insikter och fascinerande föredrag. I den intima atmosfären av museets hörsal kommer föreläsarna att guida besökarna genom en resa genom tid och tradition.

Den första föreläsningen, ”Människan och tiden – från förhistorisk tid till nutid” med professor Henrik Ågren från Uppsala universitet, tar oss med på en resa genom historiens epoker. Från jägar- och samlarsamhällen till dagens postindustriella era, kommer vi att utforska hur människor har mätt tid och anpassat sina liv.

Nästa föredrag, ”Runkalendariet. Bondens rådgivare,” presenteras av Sven-Göran Hallonquist, adjunkt vid Kungliga Tekniska Högskolan. Vi transporteras till 1500- och 1600-talet för att förstå runkalendariets roll för den svenska bondebefolkningen, och hur det användes som en viktig guide för naturens skiften och kyrkliga högtider.

En unik utflykt till Garnisonsmuseet i Axvall väntar den 17 april. Möt upp vid Västergötlands museum kl. 17:00 för att resa tillsammans till museet. Platser är begränsade, så se till att boka plats i förväg.

Sist men inte minst, ”Sommartider – om boende, trender och generationsskiften” med Kerstin Gunnemark, professor emerita i etnologi vid Göteborgs universitet. Få en inblick i sommarvanor, trender och generationsskiften – en resa genom tid och kultur.

Verifierad av MonsterInsights