Insändare: Bygga broar istället för murar

Bygga broar för samverkan istället för murar, vill insändarskribenten

Skylt om insändare

Reflektioner rörande SVTs dokumentären ”Naturens återkomst” samt att djurhållare i Skaraborg & Sjuhärad bildar stödgrupp efter vargangrepp för att stötta drabbade

Vi behöver lära oss att leva med varg, trots att vissa intressegrupper såsom representanter från LRF, politiska partier samt jägarkåren mest verkar vilja avlägsna dem från Sverige. Tack och lov finns det aktörer som motbevisar motståndarnas argument med fakta. Känsloargumenten Vargen kommer! De tar våra barn! Vargar är lustmördare bygger inga broar för samverkan mellan ”oss och dem”.

Vi kommer inte heller någon vart genom att kräva att vilda djur ska ändrar sitt beteende. Förmänskligandet av vargen är löjligt. Vad mig anbelangar är det människan som dödar utan anledning. Där sagornas vargar agera lustmördare försöker verklighetens varg mest överleva dagen.

Människans attityd gentemot vilda djur och natur behöver ändras. Svenskens enorma konsumtion av kött och mejeriprodukter är en bidragande faktor till att vargar attackerar tamboskap, för vi tränger bort vilda djur från deras naturliga habitat genom expansion av tamboskapsproduktion.

Så istället för att förakta vargen borde människan förundras över hur fantastiskt djur vargen faktiskt är! Vi bör sträva efter en värld där människor och tamboskap inte dominerar jordens biomassa rörande däggdjur. Det är livsnödvändigt att lära oss leva med varg , som den viktiga nyckelfigur hen är i ekosystemet.

Så låt oss en gång för alla skrota idéen om ett unikt människovärde, då det blir lättare att förstå sambandet med att allting hänger ihop. Att skifta matpreferens och sluta föda upp fler icke mänskliga djur för humanföda är en bra början!

Johanna Månsson

Verifierad av MonsterInsights