Just nu: Gymnasievalen i full gång. Hur går det för Katedralskolan?

Med endast 11 dagar kvar till ansökningstidens slut den 1 februari, är gymnasievalen i Skaraborg i full gång. Hur går det för Katedralskolan? Så här ser ungdomarnas val ut idag.

I den senaste uppdateringen av gymnasievalet i Skaraborg framkommer det att Katedralskolan i Skara har 70 förstahandssökande till sina 288 platser fördelade på 12 program plus individuella programmet.

Programmässigt är Fordon och transport det mest eftertraktade med 16 sökande, följt av Samhällsprogrammet med 12, Ekonomiprogrammet med 9, och Estetiska samt Naturvetenskapliga programmen delar fjärdeplatsen med 6 sökande vardera.

Jämfört med andra gymnasieskolor i regionen sticker DLG i Lidköping ut med hela 341 förstahandssökande till sina 674 platser. Ekonomiprogrammet på DLG är särskilt populärt med 48 sökande. Liknande framgång ser Volvogymnasiet, som redan har förstahandssökande för samtliga sina 48 platser.

Lagmansgymnasiet i Vara, som tidigare var hotat av nedläggning, har imponerande 93 förstahandssökande. Här är Fordon och transport det mest sökta programmet med 23 ansökningar.

Falköping och Vadsbogymnasiet i Mariestad har 181 respektive 102 förstahandssökande till sina ungefär lika stora utbud av platser.

Katedralskolan brukar traditionellt sett attrahera elever under omvalsperioden, där elever kan ompröva sina val när man tex tänkt om kring att vilja pendla under gymnasietiden. Ett brett programutbud, många moderna språk och det lite mindre formatet tex kan vara faktorer som väger över till Katedralskolans favör.

Olinsgymnasiet har i nuläget 22 förstahandssökande till sina 68 platser inom estetiska inriktnnngar. Olins har byggt ut och erbjuder nu utbildningar med olika inriktningar i flera av Skaraborgs kommuner.

I Skaraborg koordineras ansökningarna mellan kommunerna genom Utbildning Skaraborg, och genom Kommunalförbundet har man avtal om att komplettera varandra och erbjuda ett mångsidigt utbildningsutbud i regionen.

Med skiftande preferenser och en öppen omvalsperiod, återstår att se hur gymnasievalen kommer att utvecklas fram till den 1 februari, och sedan under omvalsperioden.

 

Foto: Skärmdump av ansökningsstatistiken på Utbildning Skaraborgs hemsida.

 

Verifierad av MonsterInsights