Martina: Från estet i Skara till artist i LA via Harvard

Martina Armour lever ett liv som artist i Los Angeles, en dröm som många unga delar. Hennes artistiska bana fick sin start på Katedralskolans estetiska program i Skara där hon gick inriktning teater. Sedan följde hårt arbete och en massa mod för att kunna satsa på en karriär som Singer/songwriter. Läs hennes berättelse!


När du valde ett estetiskt program, drömde du om en framtid som artist? 

 

Ja absolut! Jag hade sedan liten alltid drömmen att jobba inom musik och skådespeleri. Jag kunde aldrig välja vilken riktning jag föredrog så jag tänkte, varför inte båda? Så det har gått lite om vartannat med musiken och skådespeleriet. Efter estet pluggade jag vidare i Los Angeles (efter en paus som aupair i Massachusetts) på Stella Adler Academy of Acting, en två-årig skådespelarutbildning. Samtidigt under den här tiden började jag spela live runtom i LA.  

 

Vad var det som fick dig att ta klivet till LA? 

 

LA var en gammal dröm som jag haft sedan jag var 12-13 år. Jag kände mig så dragen till Los Angeles, the entertainment capital of the world. Det var mina skådespelar- och musikdrömmar som drog mig dit. Så det var alltid planen, och när det väl var dags så kändes det ganska självklart och spännande.

Martina
Martina Armour, singer/songwriter i LA

 

 

Kan du berätta några upplevelser som musiker som du är extra glad över att ha fått uppleva? 

 

Något som jag fortfarande inte kan ta in att det hände var när Mick Fleetwood från Fleetwood Mac skickade en personlig video till mig efter att ha hört min cover av deras låt “Storms”. Det var det mest magiska som hänt mig, jag är STORT Fleetwood Mac fan och vet inte om något kan toppa den videon från min stora idol.

 

För den som vill satsa på en konstnärlig karriär: finns det några do:s och don’t:s du kan tipsa om? 

 

DO: think outside the box. Om något inte funkade, prova något du inte provat förut. Finns det en annan väg till ditt mål? Hur kan du bredda dig och din kunskap? Var alltid förberedd och i tid. Och med “var i tid” menar jag, var tidig. Respektera din och andras tid. Det finns ett citat om tur som jag tycker om, “luck is when preparation meets opportunity”. Om du är förberedd och put yourself out there, tillslut kommer det löna sig. 

 

DON’T: Ge INTE upp. Det låter så klyschigt men det är så sant. Jag har sett så många komma och gå i LA, från Sverige och världens alla hörn, och många ger upp efter bara något/några år och jag tycker det är så synd. Det tar tid. Även en “overnight success” har en lång osynlig, säkert 10 års väg, bakom sig. Allas vägar ser olika ut och du kan bara jämföra dig med dig själv. En sista: ta inte rejection personligt. Det är bara re-direction. 

Du har ju läst på Harvard också. Två tuffa men väldigt olika världar du tagit dig an. Berätta om dina erfarenheter! 

 

Jag har alltid fascinerats av psykologi, ett ämne som verkligen hjälpt mig med karaktärsarbete och låtskrivandet. Harvards kurs, Personlighetsteori, var så intressant och jag har fortfarande kvar den tjocka boken och läser i den lite då och då. Att förstå sig själv och människor omkring sig, varför vi är som vi är, tycker jag är så fascinerande! 

 

Vilka råd skulle du ge ditt 20- åriga jag om du mötte henne? 

 

Oj, vilken bra fråga! Jag skulle uppmuntra henne att våga ta lite mer plats. Jag var modig men också väldigt försiktig som 20-åring. 

 

Fanns det något du lärde dig på ES som visat sig vara extra värdefullt? 

 

Jag lärde mig otroligt mycket från våra teaterföreställningar som fick mig att känna mig hemma på scenen inför teaterföreställningarna på Stella Adler. Allt från rep, ljussättning, och performance. Så det tog jag med mig. Förutom de kreativa ämnena så var det på ES som jag började intressera mig för politik, historia (ämnen jag inte direkt gillat tidigare) och vad vi kan göra för att förbättra vårt samhälle. Många av de lektionerna sitter kvar i mitt minne än i dag och fortsätter att inspirera mig, detta är helt tack vare mina fantastiska lärare. 

 

Vad är du mest nöjd med av din ”body of work”? 

 

Det är alltid min senaste låt som jag är mest nöjd med, så det ändras så fort jag skrivit en ny låt haha! Men jag är väldigt nöjd med att min musik är 100% jag. Känns det inte helt jag så stannar det på hårddisken. Jag är också så tacksam för att mina låtar fått möjlighet att vara med i filmer och på tv. Min absoluta drömkombination: musik och film. 

 

Kan du berätta om några låtar du gjort som betyder extra mycket för dig?

 

En ny låt som heter “Fine After You” betyder väldigt mycket för mig. Den handlar om att ta sig igenom förlust och att börja om, och är lite av en anthem för att ta sig ur en svår tid. Den kommer släppas i sommar och jag längtar så! 

 

En annan låt som heter “Slowly Lifting” från min EP “What it Feels Like” betyder lite extra. Den är egenproducerad och blev semi-finalist i International Songwriting Competition, vilket kändes som ett stamp of approval för mig, både som låtskrivare men även som producent.

 

 

Tack Martina och jättestort lycka till med alla dina fortsatta planer!

Den som vill lyssna på Martina hittar henne på Spotify.

Verifierad av MonsterInsights