Matprisökningen 2023 – Näst största på över tio år! De här varorna ökade mest.

Matprisökningen närmade sig rekord 2023. De här varorna ökade mest.

Matprisökningarna förra året närmade sig rekord
Sveriges konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB) avslöjar att matpriserna steg med 5,5 procent under 2023. Denna ökning markerar en betydande förändring jämfört med föregående år, med blomkål, socker och tomater som de produkter som uppvisade mest påtagliga prisökningar.

Enligt Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, ökade matpriserna med 5,5 procent i december 2023 jämfört med samma månad året innan. Även om ökningen inte matchar nivån från 2022, så är den ändå betydande, speciellt i jämförelse med tidigare år.

Årsförändringen för livsmedelspriser i december 2023 är den näst största på över tio år. Caroline Neander understryker att prisökningen det senaste året är över tre gånger så stor som mellan december 2020 och december 2021 samt sex gånger så stor som mellan 2019 och 2020.

Bland varugrupperna inom livsmedel och alkoholfria drycker minskade tre av elva i pris, inklusive oljor och fetter, kaffe/te/kakao samt mjölk/ost/ägg. Sötsaker och glass ökade mest i pris med 12 procent, följt av fisk med över nio procent.

På produktnivå visar statistiken att mejeriprodukter som mjölk, gräddfil, crème fraiche, smör och grädde minskade mest i pris. Å andra sidan sticker blomkål och socker ut med över 47 respektive nästan lika mycket i prisökning. Tomater blev över 34 procent dyrare under 2023.

I ett kortare perspektiv noterades en nedgång i genomsnittspriserna på livsmedel och alkoholhaltiga drycker i december 2023, med en månadsförändring på -0,2 procent jämfört med november.

Verifierad av MonsterInsights