SM-guld till Sveriges och Eggbys godaste glass!

Ett SM-guld i glass smakar nästan lika gott som Snickaretorpets hemgjorda gelato. Staffan och Lena brinner för hantverket bakom god mat.

I Eggby ligger en dold pärla som nyligen fångat uppmärksamheten hos glassentusiaster över hela landet. Snickaretorpets ägare, den talangfulla Staffan Pehrsson, har blivit krönt till mästare i det svenska glassmästerskapet och stoltserar med titeln svensk mästare i glass och har nu papper på att de serverar Sveriges läckraste  glass direkt från sin gårdsbutik.

Snickaretorpet
I vackra Valle hittar vi Snickaretorpet

Staffan Pehrsson, tillsammans med sin partner Lena Bäckdal, inledde sin resa med Snickaretorpet år 2015. Inledningsvis fokuserade de på import och försäljning av premiumolivolja, men snart utökade de sitt sortiment med vinäger och tvål. Det var emellertid deras satsning på pizzabakning, utrustade med en vedeldad ugn, som initialt lockade folkmassorna till deras etablissemang. Efterfrågan på deras hemlagade pizzor blev så överväldigande att de tvingades avbryta verksamheten, ett något ovanlig beslut som motiverades av den oväntade populariteten för deras produkter.

– Vi mäktade inte med efterfrågan, säger Staffan. Vi bestämde oss för att ändra inriktning lite.

Äkta italiensk gelato i Eggby

Efter detta lite oväntade beslut följde Staffan sin nya passion: konsten att göra italiensk gelato. Efter att ha deltagit i en kurs i Stockholm anordnad av Gelatouniversitetet i Bologna investerade han och Lena i en liten glassmaskin. När efterfrågan på deras hantverksmässiga gelato sköt i höjden, uppgraderade de till en toppmodern maskin som möjliggjorde för dem att möta den ökande efterfrågan på deras eftertraktade gelato.

Gelato
Älskade smaker blandas med nya recept i Snickaretorpets utbud.

Staffans kreativitet känner inga gränser när det gäller att skapa unika smaker, även om han ser till att inkludera älskade klassiker för att tillgodose kundernas preferenser. Dessutom prioriterar han att alltid erbjuda sorbetalternativ för dem med allergier, vilket säkerställer att alla kan njuta av Snickaretorpets skapelser. Trots att råvarupriserna stiger lyckas man också hålla priser långt under vad glass av högsta kvalitet brukar kosta i städerna.

Deras seger i det svenska glassmästerskapet var ingen litet bedrift, där Staffan imponerade domarna med sina innovativa smaker över fyra finalkategorier. Från rostad vit choklad till klarbärssyltsmakande gräddfilsgelato, visade varje skapelse Staffans engagemang för att använda kvalitativa, ofta lokalt producerade ingredienser. Även nougatglass på rostad mandel och den egenkomponerade glassen på apelsin, kanel, stjärnanis och syrad grädde blev en succé hos domarna.

Medan Snickaretorpet badar i rampljuset av deras nyliga framgång förblir Staffan och Lena dedikerade till sin etos att främja kvalitet och lokalt producerade kulinariska läckerheter. Deras intressen sträcker sig bortom glass, med satsningar som biodling och honungsproduktion som bidrar till gårdens charm.

Inför framtiden överväger Staffan att utforska konsten att baka hembakat bröd och utnyttja deras vedugn på nya och spännande sätt. När han ombeds ge råd om hemgjord glass betonar Staffan vikten av att använda enkla, högkvalitativa ingredienser och lyfter fram skillnaden mellan italiensk gelato och traditionell svensk glass.

– Jag har ju aldrig jobbat med att göra hemmagjord vanlig gräddglass. Men god glass bygger på hantverk och att hitta balans i smakerna, säger Staffan.

Medan Snickaretorpets rykte för excellens fortsätter att växa, håller Eggbys bäst bevarade hemlighet på att snabbt bli en destination för matentusiaster långt och brett, ivriga att smaka Sveriges finaste glass direkt från källan

 

Foto; Snickaretorpet

Verifierad av MonsterInsights