Vad har Musse Pigg och Farbror Blå gemensamt?

Den 1 januari varje år infaller PD dagen. Begreppet kommer från USA och är en förkortning av Public domain. Det handlar om att en mängd nya verk inom konst, musik och litteratur blivit tillgängliga för allmänheten att nyttja då upphovsrätten löpt ut.

I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovsmannens död. De verk som blev tillgängliga för allmänt bruk har alltså upphovsmän som avled 1953.

I USA är den största nyheten denna PD dag att den första varianten av Musse Pigg nu blivit fri från upphovsrätt. Det gäller den film från 1928 där den senare världsberömda musen gjorde sitt första framträdande, Steamboat Willie. Alla senare versioner är dock fortfarande belagda med upphovsrätt.

Andra kända kreatörer vilkas verk blev fria i år är tex Hank Williams, Dylan Thomas och Eugene O Neill. Skulle du ha lust att använda något skrivet av Josef Stalin är även detta nu fritt att bruka.

Bland svenska författare/konstnärer är den främsta av de som avled 1953 barnboksförfattaren och illustratören Elsa Beskow. Hennes älskade berättelser och bilder kan nu återanvändas och delas fritt.

Kanske kan detta ge de vackra böckerna om Petter, Lotta, Farbror Blå och de mångfärgade tanterna nytt liv och nya sammanhang? Både de härliga bilderna och de spännande historierna vore värda att upptäckas av nya generationer, vilket den fria tillgängligheten förhoppningsvis möjliggör.

2023 kunde Skara dra nytta av att Krönikebrunnens upphovsrätt löpte ut. Kommunfullmäktige beslutade att bifalla en motion från Moderaterna Johan Hjertén och Richard Pettersson vilket innebär att Krönikebrunnen både kommer att förses med en informationsskylt, och användas på olika sätt för att marknadsföra Skara. Kanske även som betongsugga!

 

Verifierad av MonsterInsights