Ännu ett pris till Vedens lustgård

Vinnarna i Årets Hållbarhetskliv i Skaraborg 2024 har tillkännagivits

Vid en pressträff den 4 juni 2024 offentliggjordes de två vinnarna av Årets Hållbarhetskliv i Skaraborg. I kategorin besöksnäringsverksamhet tog Vedens Lustgård hem priset, medan Lidköpings och Skövde kommuner belönades för sitt kommunala initiativ, Evenemangstratten.

Årets Hållbarhetskliv, instiftat av Turistrådet Västsverige, är en årlig utmärkelse som hyllar insatser inom hållbar besöksnäring i Västsverige. En verksamhet och ett kommunalt initiativ premieras för sina bidrag till en mer hållbar turism.

Vedens Lustgård, som drivs av Filip Larsson och Sara Runsten, uttryckte stor glädje över priset. ”Vi började med visionen att ta över världen, men har nu insett att vår plats, Vedens Lustgård, är vår världens mittpunkt,” säger de. De överraskades av en delegation ledd av Marie Wennerholm, turiststrateg i Skara, som nominerade dem till priset, samt Skaraborgsjuryn med Anna Ohlin Ek, Kristofer Svensson, och Veronica Tigerberg.

Kristofer Svensson, förbundsdirektör på Skaraborgs kommunalförbund, framhöll juryns enighet i valet av pristagare.

Andrea Johansson, evenemangsansvarig, och Katarina Blad, från Next Skövde, mottog priset för Evenemangstratten. De beskrev hur modellen utvecklats sedan 2019, med stöd från kollegor i Skaraborg och Göteborgs universitet, och nu används av 25 destinationer i Sverige.

Motiveringar:

**Vedens Lustgård** belönades för sitt engagemang i hållbarhet och lokalsamhället. De hyllar lokala bönder och producenter, arbetar med hållbara råvaror och minskat matsvinn, samt har en passion för återbruk och lokal produktion. Deras arbete har skapat en robust verksamhet som inspirerar både boende och besökare.

**Evenemangstratten** prisades för sitt innovativa arbete med att skapa en hållbar modell för att bedöma och utveckla evenemang. Modellen stärker besöksnäringen och bidrar till samhällsutvecklingen genom strategiska beslut om evenemang som lockar besökare när och där det inte är fullt, vilket gynnar både boende och besökare.

Pristagarna från de fyra delområdena i Västra Götaland tävlar nu vidare om att utses till Årets Hållbarhetskliv i Västra Götaland, med vinnaren som presenteras i november vid Stora Turistrådsdagen i Göteborg.

Hållbarhetsklivet är Västsveriges gemensamma initiativ för en hållbar besöksnäring, där både offentliga och privata aktörer samarbetar för att vara förebilder i omställningen till ett hållbart samhälle. De nominerade bedöms utifrån kriterier som minskad miljöpåverkan, fördelar för boende och besökare, ökad besökstrafik där det inte är fullt, samt fler heltidsjobb och robusta verksamheter.

Foto: Vedens lustgård har tidigare tilldelats flera priser på Skaras Näringslivsgala.

Verifierad av MonsterInsights