Detektivarbete pågår i Skara kring statyn Flicka med bok

Statyn ”Flicka med bok” stals från sin plats utanför Gamla biblioteket i Skara. Att försöka ersätta den är ett riktigt detektivarbete!

Sedan 1960-talet hade Britta Nehrmans staty Flicka med bok stått utanför Gamla biblioteket i Skara när den stals sommaren 2018. Diskussionen om en ersättare började efter att polisen i september 2018 meddelade att man la ner förundersökningen.

Ett alternativ har varit att göra en kopia av Flicka med boks ”syster” som finns i Alingsås, en staty av Nehrman som är mycket lik Skaras försvunna flicka.

Frågan om upphovsrätt blir då aktuell och kommunen inledde efterforskningar. En släktskapsutredning visar att Britta Nehrman inte hade några bröstarvingar, hennes syskon avled 1928, 1929 och 1970 och ingen av dem hade några äktenskap eller barn registrerade. Det förefaller alltså som om inga arvingar ärvde upphovsrätten.

Nästa steg

Vad gäller då?

Johan Frick, kulturutvecklare i Skara, har anmält att man nu tänker ha en dialog med Kulturcentrum Väst kring den unika situationen.

– Vi har också rekommenderat att kommunen konsulterar en juridiskt sakkunnig inom upphovsrätt, säger kultur och fritidsnämndens 2:e vice ordförande Richard Pettersson. Det här är en unik situation och ett svar kan bara komma från en opartisk expert, även om det självklart också är bra att ha en dialog med företrädare för konstnärer som Konstcentrum.

Detektivarbetet måste alltså fortsätta innan skaraborna vet om Flicka med bok kan ersättas med en ”syster”, eller om Skara kommun måste titta på helt andra alternativ.

Foto: Här står Flicka med bok till vänster framför Gamla biblioteket i Skara före stölden 2018. Fotograf; Nasko cc by sa 3.0

Verifierad av MonsterInsights