Julbord är härligt – tänker man smart kring julmaten kan det också bli klimatvänligt.

Enligt en färsk YouGov-undersökning från HelloFresh planerar svenska hushåll att spendera i genomsnitt 2 320 kronor på julmat i år. Tyvärr avslöjar studien att en betydande del av denna mat slängs efter firandet, med ett värde på flera hundra svenska kronor.

Stjärnkocken Paul Svensson, i samarbete med HelloFresh, delar nu med sig av viktiga råd för att minska matsvinnet och ta kontroll över kostnaderna under julhelgen.

Att överväga arrangemanget för julbordet kan vara värt, då en buffé visar sig leda till både mer matsvinn och högre kostnader jämfört med att servera enskilda rätter. Undersökningen avslöjar att hushåll som väljer buffé planerar att köpa julmat för 500 kronor mer än de som föredrar enskilda rätter.

För att sänka kostnaderna och minska matsvinnet föreslår Paul Svensson att servera enskilda rätter en efter en. Endast var fjärde hushåll som väljer denna metod uppger att de slänger julmaten, jämfört med var tredje som föredrar bufféstil.

Paul Svensson betonar behovet av att anpassa sig till dagens kritiska klimat- och ekonomiska situation. Han rekommenderar att överväga en trerätters julmiddag istället för det traditionella julbordet för att undvika överflöd av onödig mat.

Enligt undersökningen är den främsta anledningen till matsvinnet det faktum att maten inte hinner ätas upp. Paul Svensson uppmanar därför till att vara kreativ med resterna och skapa nya rätter, inklusive att använda julskinkans rester i pasta, grytor eller som topping till en nyårspizza.

För att agera snabbt när det uppstår rester föreslår Paul Svensson att göra matlådan till årets julklapp. Genom att dela ut doggy bags fyllda med smaker från julfirandet tar man hand om miljön och ger nära och kära något att se fram emot mellan dagarna.

Paul Svenssons tips för en hållbar jul inkluderar att hoppa över buffén för att minska kostnaderna, experimentera med resterna och ge bort matlådor som julklapp.

Verifierad av MonsterInsights