Kan en astronom ge förklaringen till hur Betlehems stjärna uppstod? I den levande adventskalendern gjordes ett försök!

I söndags öppnades den tredje luckan i Skaras levande adventskalender på Veterinärmuseet, där astronomen Gunnar Sporrong föreläste om Betlehems stjärna. Han presenterade olika teorier, inklusive kometen, supernovan, och en konjunktion mellan Jupiter och Saturnus. Sporrong avfärdade kometen och supernovan, men föreslog att den mystiska stjärnan kan ha varit resultatet av en planetkonjunktion.

Enligt Sporrong uteslöts kometen på grund av dess historiska koppling till negativa förebud. Han förklarade också att ingen känd supernova matchar tidpunkten för Jesus födelse. Återstod endast möjligheten att det var en konjunktion mellan Jupiter och Saturnus, vilket Sporrong ansåg vara en trolig förklaring.

Trots att den aktuella konjunktionen inträffade sex år före Jesus födelse, tror Sporrong att den kan vara kopplad till Betlehems stjärna. Han betonade dock svårigheten att fastställa exakt vilket år händelsen ägde rum och påpekade att bibeln inte specificerar datumet för de vise männens ankomst.

Sporrong var en uppskattad gäst på den tredje lucköppningen i Skaras adventskalender och lockade åhörare med sin teori. Besökarna lämnades med en fascinerande gåta om Betlehems stjärna, där kunskapen ökade och mysteriet tätnade.

Verifierad av MonsterInsights