Tips: Hitta tillbaka till en god sömn efter helgerna och ledighet

Efter en ledighet kan det vara lite jobbigt att komma in i vardagsrutiner igen. Tidiga frukostar, långa arbetsdagar och ett välfyllt vardagspussel kan kännas stressigt men underlättas av hyfsat sunda vanor, och inte minst: god sömn.

Bra sömn är avgörande för att säkerställa god hälsa. Brist på god sömn kan bidra till olika problem, inklusive depression och stress vilket kan göra det svårt att orka vardagens påfrestningar. För att hjälpa dig har vi sammanställt dessa tio tips för att få en god natts sömn.

  1. Teknikfri sängtid

Sovrummet bör vara en plats som vi förknippar med sömn. Försök att ta bort distraktioner från ditt sovrum genom att undvika att titta på TV och kolla sociala medier och äta i ett annat rum. Minska användningen av elektronik som datorer, telefoner, surfplattor och TV-apparater två timmar innan du går och lägger dig för att minska deras påverkan på din sömn.

  1. Må bra när du lägger dig

Fysiska hälsoproblem som en täppt näsa eller huvudvärk kan hindra dig från att få en god natts sömn. Följ läkemedels- och hälsoråd.

  1. Ljus, ljud och temperatur

För mycket ljus och bakgrundsljud kan förhindra att du somnar eller håller dig sömnig. Ögonmask och öronproppar är bra investeringar för ljus och ljud som du inte kan kontrollera. Temperatur är också viktigt; om du delar säng med någon som föredrar olika temperaturer, överväg separata filtar eller andra lösningar för att kompromissa mindre om sömnen.

  1. Hantera oro

Att tänka för mycket på att sova eller tvinga dig själv att somna kommer bara att hålla dig vaken. Lär dig att slappna av både kropp och sinne för att underlätta insomnandet. Försök lösa ut orosmoment innan du går i säng.

  1. Mat som hjälper och stör

Mat som ris, havregryn och mejeriprodukter kan producera ämnen som ökar vår önskan att sova. Undvik koffein sent på dagen och undvik mat och dryck med högt sockerinnehåll sent på dagen, eftersom det kan hålla dig vaken. En stor måltid sent på kvällen kan också hindra dig från att sova.

  1. Alkoholvarning

Även om alkohol kan göra dig trött och hjälpa dig att somna, påverkar det ofta sömnkvaliteten och ökar risken för att vakna upp under natten när effekterna avtar.

  1. Tidpunkten för träning

Regelbunden motion kan hjälpa oss att sova, minska ångest och lindra stress. Träning tidigare på dagen är bättre eftersom träning ökar kroppens adrenalinproduktion, vilket gör det svårare att sova om det utförs precis innan läggdags.

  1. Ingen tupplur!

Om du har svårt att sova kanske du frestas att kompensera med en tupplur. Men om du inte känner dig farligt sömnig (till exempel när du kör eller använder maskiner) kan detta vanligtvis göra mer skada än nytta, eftersom det kan försvåra sömnen på natten.

9. Om du inte är trött, stig upp

Om det är svårt att somna, ligga inte bara där och oroa dig. Stig upp en stund, drick (utan socker eller koffein!) Läs en stund och gå tillbaka till sängen när du känner dig lite sömnigare.

  1. För en sömndagbok

Att föra en sömndagbok för att notera förhållandena när du gick till sängs kvällen innan kan vara användbart för att se vad som har fungerat eller inte. Det hjälper dig också att se hur din sömn varierar från natt till natt och kan hjälpa dig att märka vad som är bra sömnvanor för dig.

 

Källa: Beuthel Sanitätshaus

Verifierad av MonsterInsights