Upprördhet mot hanteringen av Fokus i Skara

Fokus Folkets Park i Skara har hamnat i ekonomisk kris.Nu råder upprördhet när Socialdemokraterna som ägare vägrar stötta Fokus och som kommunledning kräver köp utan budgivning för att hjälpa.

Fokus Folkets Park har haft en längre period av tufft ekonomiskt läge. Situationen förvärrades under pandemin då evenemang fick ställas in och man tvingades tappa intäkter. Skara kommun gick in med ett bidrag för att stötta under den här unika situationen, men i år beslutade man att inte ge några bidrag. I protokollet står att läsa att det finns formella hinder knutna till föreningens form och verksamhet som konkurrerar med privat näringsliv.

Fokus i Skara
Förra mandatperioden fick Fokus stöd från Skara kommun under pandemin. Foto: Skara kommun (press)

Fokus ägare är en större mängd föreningar och organisationer knutna till Socialdemokraterna och LO, samt privatpersoner som i hög utsträckning är aktiva inom S och fackliga organisationer. De är ägare genom ett andelssystem.

Enligt uppgift ska företrädare för föreningen ha gjort omfattande försök att få ägarna att ta ekonomiskt ansvar för att rädda verksamheten, utan framgång.
– Det blåser som bekant motvind emot fokus, riskeras att säljas, sort ekonomiska problem och en dyr elräkning som inte kan betalas! Utan stöm kommer allt vatten frysa sönder!! Socialdemokraterna och LO facken vägrar hjälpa parken, trots de har andelar och en gång i historien har lagt grunden för folkets hus och parker, skriver en uppgiftslämnare på Facebook.

Nu uppger föreningens ordförande Christina Emanuelsson i NLT att Skara kommun erbjudit sig lösa föreningens skulder så att strömmen kan slås på, men att man i gengäld kräver att få köpa fastigheten utan budgivning. Hon bekräftar också att ägarna inte erbjudit någon hjälp, tvärtom har ett fackförbund svarar att de bör anta kommunens anbud.

Till Sklt säger Christina Emanuelsson:

– De (kommunen) vill ha en garanti på att få köpa det – orimligt – då skulle vi aldrig få ut det på den öppna marknaden. Det är inte okej att ställa såna krav på en fattig förening.

 

Verifierad av MonsterInsights