Varning för bluffmedicin!

Varning för ginsengprodukt: bluffmedicin kan orsaka allvarliga biverkningar

 

Läkemedelsverket varnar nu för produkten ”Ginseng Kianpi Pil”. Produkten marknadsförs som ett växtbaserat kosttillskott, men innehåller faktiskt starka läkemedel. Tester har visat att produkten innehåller dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin), båda i okända mängder. Dessa ämnen kan vara farliga om de tas utan läkares råd.

Vad är dexametason?

Dexametason är ett kortisonpreparat som används för att behandla inflammationer. Eva-Lena Bergens från Läkemedelsverket förklarar:

– Kortison påverkar kroppen på många olika sätt och ska inte tas utan läkares ordination. Det kan påverka blodtrycket, blodsockret och kroppsvikten. Om du behöver kortison gör en läkare en noggrann bedömning och skriver ut ett recept, säger Bergens.

Kortison kan också orsaka benskörhet och dölja tecken på infektioner. Vid långvarig användning minskar kroppens egen produktion av kortisol, vilket gör det farligt att sluta plötsligt.

Vad är cyproheptadin?

Cyproheptadin användes tidigare i Sverige för att behandla allergier, men används inte längre på grund av biverkningar.

– Cyproheptadin kan göra dig sömnig, vilket kan vara farligt om du till exempel kör bil. Därför är det viktigt att den som använder den här produkten omedelbart kontaktar sin läkare för att få hjälp att sluta på ett säkert sätt, säger Bergens.

Olaglig försäljning

Det är olagligt att sälja ”Ginseng Kianpi Pil” i Sverige eftersom produkten inte är godkänd som läkemedel. Läkemedelsverket vill gärna ha tips om var produkten säljs för att stoppa försäljningen.

Om du använder ”Ginseng Kianpi Pil”, kontakta din läkare omedelbart för att sluta på ett säkert sätt och undvika allvarliga hälsorisker, meddelar Läkemedelsverket.

 

Foto: Tullverket

Verifierad av MonsterInsights