Insändare: VAR det mål eller VAR det straff?

VAR det mål eller VAR det straff, frågar sig insändarskribenten.

Skylt om insändare
En kort reflektion över det inte färdigspelade fotbolls EM efter åttondelsfinalen Tyskland-Danmark. Det var inte bara blixten och regnandet som ställd till det rejält på BVB Stadion Dortmund utan det VAR också domarna.
Regelboken är tydlig, domaren skall fatta beslut efter bästa förmåga och ”spelets anda” och skall baseras på domarens uppfattning.
Hur kul är det att se på fotbollsmatchen när den hela tiden avbryts med att domaren tecknar med händerna en rektangel och springer iväg till långsidan för att se på matchen?
Halvleken var mindre än tre minuter gammal när Joachim Andersen sparkade in bollen i mål och gav ett dansk jubel. Efter en kort väntan – kanske en evighet för danskarna – kan VAR visa sig vara en tåtippoffside på Thomas Delaney.
VAR (Video Assistant Referee) har tagit bort känslorna, stämningen och det spontana från fotbollen, och nu finns det inget intresse kvar av att uppleva fotbollen på plats.
Gary Lineker klassiska ”fotbollssanning” upprepas idag i de danska tidningarna ”Fodbold er et simpelt spil. 22 mænd jagter en bold i 90 minutter, og til sidst vinder tyskerne.”
Citatet gick i graven, var frågar man sig och svaret är VAR.

 

Tommy Schalén 

 

Foto: José Goulão cc by sa 2.0

Verifierad av MonsterInsights