Krönika: Snälla pojkar vinner inga val!

Mattias Furskog var en stark mediaröst när valet 2022 ledde till maktskifte i Trollhättan. Nu är han krönikör för Skara idag.

Mattias Furskog
Mattias Furskog

 

 

 

Snälla pojkar vinner inga val!

Besöker du mitt x-konto kan du läsa rubriken ”erövrare av Trollhättan- socialdemokratins sista högborg”.  En sanning med modifikation. Men när jag 2018 flyttade till Trollhättan (elaka tungor, främst min egen, säger att saker jämnade ut sig när en nolla flyttade från tusenårsstaden till hundraårsstaden) hade Trollhättan befunnit sig under socialdemokratisk ockupation i över etthundra år. Då jag är en stark motståndare till socialism och behövde något att göra i min nya hemstad tedde sig den till synes omöjliga uppgiften, att  bryta det socialdemokratiska styret, som en lämplig utmaning. Och på valnatten 2022 stod det klart att vi lyckats med det många sett som omöjligt. Moderaterna ökade med nästan 7%  och idag styrs Trollhättan framgångsrikt av M tillsammans med C och KD och med stöd av SD.

Med tidningen Skara Idag som du läser nu ser jag hur Skaramoderaterna har alla möjligheter att göra samma framgångsresa som vi gjorde. Så när jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en krönika om mina erfarenheter från Trollhättan blev  jag förstås oerhört smickrad.

Gott och ont

Under 2022 fick jag förtroendet att ansvara för våra sociala medier. Redan från start hade jag formulerat en plan i mitt huvud för hur vi skulle vinna valet 2022 – genom att attackera socialdemokraterna med samma ammunition de använt mot oss. Moralen! För under sin tid vid makten har S tid inte försuttit möjligheten att skapa något som bäst kan beskrivas som ett moralmonopol och med det tillskansat sig ensamrätt att avgöra vad som är gott och ont. Ett monopol som varit kännbart för den som vågat dryfta frågor som individens rättigheter före kollektivets, stärkt äganderätt och egenansvar. Monopolet har påverkat allas vårt sätt att tänka, och borgerliga företrädare på alla plan förmår därför inte alltid att slita sig loss från monopolets narrativ och bedriver envist samma slags politik som fört Sverige till det svåra läge vi befinner oss – detta trots att konsekvenserna av sådan politik är smärtsamt tydliga. Valvinst var enligt mig möjlig att nå först om vi slet oss loss från vänsterns narrativ till priset av att vi blev djupt obekväma i ögonen på S.

Samförstånd och samarbete i all ära men en valrörelse är inte ett trevligt seminarium där olika frågor diskuteras i bikupor, det är kamp där segern tillfaller den som får flest röster. Vänstern har för länge sedan förstått att man vinner i politik genom att använda den uråldriga berättelsen om gott och ont med  borgerligheten som skurk. Borgerligheten har historiskt haft svårt för att ta sig ur den rollen och därför avsåg jag att skapa en omvänd och mer sanningsenlig berättelse. Den om de svåra skador Socialdemokratin, som socialism alltid gör, åsamkat oss. Det räckte med att betrakta verkligheten och ämnen som antisemitism, gängkriminalitet och bidragsberoende (För en borgerligt lagd skribent som söker inspiration rekommenderar jag varmt socialismens krassa verklighet som inspirationskälla)

Ideologisk konfliktyta

Lite trevande hade föreningen sedan några år insett vikten av att producera eget material. I vår facebooksida Moderaterna i Trollhättan fanns ett livskraftigt embryo som skulle visa sig bli något stort. Jag var övertygad om att genom att synliggöra den ideologiska konfliktytan mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, tuffare och hårdare i högre grad än kanske någon annan moderat partiförening tidigare vågat,  skulle vi få uppmärksamhet och på så sätt väcka väljarnas engagemang.  Ett antagande som visade sig vara korrekt och vår sida växte i engagemang med rasande fart. Kommentarer, delningar och omnämnanden sköt i höjden och jag vågar påstå att en stor del av framgången låg i en skoningslös attityd mot socialism uppblandat med andra skribenters mer sakliga texter.

Kvittot på att vi lyckats kom när Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson besökte Trollhättan inför valet. Tills dess hade vi, med viss rätta, setts som en förening bortibak som misslyckats i varje val i över etthundra år. Nu rankade vi högt på topplistor över de mest engagerande politiska Facebooksidorna i Sverige, vilket inte hade passerat obemärkt i Stockholm. Vi hade förvandlats till en löftesrik förening som partiet satsade på och det förtroendet infriade vi med råge på valnatten

Med bakgrund mot mina erfarenheter är jag övertygad om att Skara Idag kommer vara den plattform med vars hjälp Skaramoderaterna återtar makten 2026, om inte tidigare. Med en egen plattform bestämmer ni själva över debatten och kan välja era egna konflikter utan att behöva förlita er på pressen. Skara Idag är vägen till en framgångsrik valrörelse.

Valrörelsen 2026 startade på kvällen den 12 september 2022, det är under de kommande åren ni bygger er plattform som ger er valvinst. Ni är i opposition och måste ta varje tillfälle i akt att  skoningslöst ifrågasätta de styrande partierna. För kom ihåg att det enda som håller samman deras koalition är en oförtjänt, gemensam känsla av moralisk överlägsenhet och de försitter inte ett tillfälle att peka ut högern som förkastlig.  Det finns ingen orsak att sitta tyst och låta dem hållas, de enda som tjänar på din väluppfostrade tystnad är de.

Mattias Furskog

Verifierad av MonsterInsights