Litteraturfestivalen en succé igen!

Litteraturfestivalen i Skara lockade stor uppslutning i år igen och hyllade läsningens kraft.

Genom ett invigningstal av Frans Persic, där han diskuterade den minskande läsningen och dess påverkan på folkhälsan, öppnade Skaras årliga litteraturfestival sina dörrar för en spännande vecka med litteratur och kultur. Persic betonade festivalens roll i att återuppliva läslusten och dess viktiga bidrag till att uppfylla det politiska målet att öka läsningen.

Bibliotekschef Tobias Bengtsson uttryckte sin glädje över det fantastiska programmet som erbjuds under festivalen, med många spännande programpunkter både i centrala Skara och runtomkring. Han riktade även en varm tacksamhet till eleverna från Olinsgymnasiet för deras medverkan i invigningen och för den berörande fotoutställningen som presenterades.

– Skrivet ord har en betydande inverkan på vårt välbefinnande, påpekade Bengtsson och betonade den positiva kraften i litteraturen.

Bokrösten

Ansvarig för festivalens program, Sonia Lindblom, berättade entusiastiskt om festivalens olika aktiviteter och händelser. En höjdpunkt var utnämningen av vinnarna i Bokrösten, där barn från hela Skara hade möjlighet att rösta på sina favoritböcker. Resultaten visade på ett imponerande deltagande, med 262 olika böcker att välja mellan och 453 barn som lämnade sina röster.

Bland vinnarna fanns Nils Anderssons ”Jag tappade min tand” som bästa bildbok och Kerstin Lundberg Hahns ”Dödens vita rosor” som bästa ungdomsbok. Skolorna deltog också aktivt i tävlingen, där Källeskolan och Fibblan tog hem segrarna i skoltävlingen och förskoletävlingen.

Bibliotekarierna Annica Hyllenstrand och Anneli Lorentzon berättade om arbetet med att engagera barnen i festivalen genom kampanjer på biblioteket och samarbete med skolorna. Genom Bokrösten och andra pedagogiska initiativ lyckades de nå ut till en bred publik och främja läsning bland barn och ungdomar.

Vernissage

En av festivalens höjdpunkter var även Lina Peterssons vernissage, där hennes foton utforskade ämnet psykisk ohälsa på ett gripande sätt. Petersson, elev på Olinsgymnasiet, uttryckte sin glädje över möjligheten att dela med sig av sitt arbete och lyfta fram viktiga ämnen som ligger henne varmt om hjärtat.

Förvaltningschef Jytte Rixman Svantesson var glad och stolt:

– Litteraturfestivalen är här för att stanna. I och med att man kan ändra innehåll och form kan varje festival få sin egen prägel.

Med festivalen pågående och fler spännande evenemang att se fram emot, verkar det som att litteraturfestivalen i Skara är här för att stanna och fortsätta inspirera läslusten i samhället.

Verifierad av MonsterInsights