Replik: Sämre mat till gamla

Mössebergsbagarens semla

Insändarskribenten instämmer i kritiken mot de nya livsmedelsrekommendationerna.

Skylt om insändare

Signaturen ”ND” framför i en insändare (Skara idag 10/2-24 ) sina åsikter om mat för de gamla.

En mycket bra insändare som belyser en för många central och viktig fråga.

Jag har tagit del av Folkhälsomyndighetens riktlinjer (läs pekpinnar) kring kosthållningen.

Myndigheten ifråga talar om att vi skall äta mindre kött, och börja storkonsumera grönsaker och frukt. I bakgrunden finns det så kallade miljöargumentet. Något som är lite trendigt att framföra i dessa tider.

Man talar från det hållet bland om att vi alla skall börja sätta i oss m i n s t ett ½ kg grönsaker och frukt om dagen. Vilket innebär 3,5 kg i veckan, eller 14 kg i månaden- De ni!

Naturligtvis skall man äta grönt, hedra kostcirkeln, och vara försiktig med allt ´vitt´ (salt och socker). Men dessa Folkhälsomyndighetens riktlinjer är enligt min mening en totalt felaktig väg att gå.

Jag klassar detta i många stycken såsom dumheter!

Naturligtvis behöver vi proteiner för att orka fungera som människor. Proteiner finns i kött och fet fisk såsom exempelvis lax.

Serveras det en näringsfattig kost innebär detta att man tappar orken. I skolans värld innebär detta att eleverna tappar fokus och blir trötta. Inom äldreomsorgen blir konsekvensernaödesdigra.

Protein är oftast det näringsämne som äldre får för lite av. Så detta intag skall man absolut inte minska på.

Undervikt och näringsbrist ökar risken för infektioner, muskelsvaghet och benskörhet blir följden.

Hur det ser ut med kosthållningen inom Skara kommuns skolor och äldreomsorg äger jag ingen kunskap om. Men. Är detta inte redan utfört vore en bred undersökning av detta på sin plats. Det kan gälla kosthållningen i allmänhet, brukarenkät,  näringsinnehåll, måltidernas anrättning m.m.

F O LIDGREN , Varnhem.

Verifierad av MonsterInsights