SD:s valaffisch stulen!

Stöld av Sverigedemokraternas EU-valaffisch i Skara

Under natten till fredagen försvann Sverigedemokraternas stora valaffisch inför EU-valet från sin plats i Skara. Affischen, som var fastsatt med ett stort antal spännband, verkar ha krävt en betydande insats för att tas ner. Ove Berlin, gruppledare för Sverigedemokraterna i Skara, berättar att någon måste ha varit mycket motiverad för att lyckas stjäla affischen.

Valaffischer
Även på andra sidan satt tidigare en valaffisch

– ”Någon måste väldigt gärna ha velat ha affischen för att lägga ner så mycket jobb på det och dessutom har man varit försiktig. Vi tolkar det som att Jimmie är poppis,” säger Berlin med en viss glimt i ögat.

Trots försöken att se det humoristiska i situationen, är stölden en allvarlig incident. Det är inte första gången som valmaterial utsätts för vandalisering eller stöld i Skara. Tidigare har Miljöpartiets skyltar förstörts, vilket också uppmärksammades.

– ”Vi kan anmäla detta till polisen eftersom affischen var väldigt dyr att framställa, ungefär 4 000 kronor, och det är ju ett värde som är allvarligt ur det perspektivet. I första hand vill vi ha tillbaka vår affisch. Om den som har ’lånat’ den lämnar tillbaka den på något sätt, kan den få vara anonym. Vi vill bara använda den resten av kampanjen och personen kan sedan få behålla affischen när kampanjen är slut,” säger Berlin.

Berlin föreslår att affischen kan lämnas tillbaka vid partiets valstuga nere på Hötorget.

– ”Vi lovar att se till att personen får tillbaka den efter EU-valet,” avslutar han.

Denna incident lyfter ett större problem med skadegörelse av valmaterial, vilket har lett till att flera partier har avstått från att sätta upp skyltar i Skara under den senaste valkampanjen. Det är ett tecken på en oroande trend där det demokratiska samtalet störs och sabotaget av politiskt material blir allt vanligare. Att kunna föra en valkampanj utan störningar är en grundläggande del av demokratin, och varje incident av denna typ är ett slag mot den öppna debatten och den fria åsiktsbildningen.

Verifierad av MonsterInsights