Skaraborg gick man ur huse för Lisa.

Det var enorm uppslutning i Lidköping på söndagen när människor samlades för att stå upp för nioåriga Lisa, och att hon ska få stanna hos sin familj.

Hundratals personer samlades under söndagen i Lidköping för en kraftfull demonstration mot det chockerande beslutet att nioåriga Lisa, född i Sverige, ska utvisas ensam till Albanien och därmed riskera att hamna på ett barnhem. Beskedet har väckt starka reaktioner och engagemang över hela landet.

På Nya stadens torg i Lidköping slöt flera hundra personer upp, inklusive Lisa själv och hennes familjehemsföräldrar, Paulina och Hans Backström, för att uttrycka sin bestörtning och protestera mot beslutet. Paulina Backström, som är en av Lisa’s familjehemsföräldrar, delade sin djupa känsla av förtvivlan och berättade hur hon blev överväldigad av känslor under demonstrationen.

Demonstranterna
Uppslutningen för Lisa var imponerande.

Lisa kallar sina familjehemsföräldrar ”mamma och pappa” och är som vilken trygg liten flicka som helst. Hon kan inte albanska, och uppges inte ha släkt i  landet. Mamman är i något annat land och uppger att hon är inte i stånd att ta hand om sin flicka. Mamman är positiv till att Lisa adopteras av paret Bergström. UNHCR och albanska journalister har dessutom pekat ut albanska barnhem som leverantörer av barn till pedofiler.

Domarna bygger på invandrarlagstiftning som är avsedd för vuxna och utfaller helt fel för ett litet barn som lever under trygga förhållanden menar demonstranterna. Hon är just så väl integrerad som hon kan vara, är uppfattningen. Domarna och Migrationsverket tar fasta på bla att Lisa eventuellt vill ta kontakt med sitt ursprungliga land, vilket naturligtvis inte hindras av att hon växer upp i Sverige.
– Jag vill stanna här hos mamma och pappa och min klass och mina kompisar.sa Lisa själv under demonstrationen.
Men mot den byråkratiska stelbentheten i Sverige väger en liten flickas liv lätt, gav demonstranterna uttryck för. Åhörarna satte ord på frustration, sorg, maktlöshet och ilska över att Barnkonventionen inte alls verkar tillämpas och Lisas åsikter har inte medtagits i domarna

Nu återstår att se om Högsta domstolen kommer att ta upp målet.

 

Verifierad av MonsterInsights