Tranvåren 2024 är här!

Tranvåren är här! De första tranorna har kommit till Hornborgasjön.

Hornborgasjön  har fått sitt första vårtecken då vårens första trana observerades vid Trandansen den 20 februari. Lasse Karlsson, som arbetar intill Dagsnäs, blev den lyckliga vittnet till tranans ankomst och berättar entusiastiskt om mötet.

”Jag längtar till våren, så jag blev glad över att se den. Hösten är magisk med stora flockar av tranor som lyfter i soluppgången och flyger tillbaka vid solnedgången,” delar Karlsson.

Platschefen vid Hornborgasjön, Sofie Stålhand, konstaterar att vårens första trana alltid är efterlängtad och att intresset ökar, inte bara bland flyttfåglar utan även bland besökare. Hon uppmanar alla nyfikna att hålla sig uppdaterade via hornborga.com för information om öppettider, aktiviteter och tranräkningar.

För de som planerar ett besök finns det praktisk information. Naturum Hornborgasjön och Café Doppingen öppnar den 16 mars, medan Infocenter Trandansen öppnar den 20 mars.

Fem fakta om tranorna vid Hornborgasjön ger läsarna en inblick i tranornas betydelse och ritualer, från deras tusenåriga vistelse vid sjön till dansande för att stärka parrelationer. Länsstyrelsen sprider korn vid Trandansen för att minimera skador i jordbruket.

Tranorna är synliga från gryning till skymning, men enligt Lasse Karlsson är morgnarna allra mäktigast. Även om tranorna räknas dagligen under våren behöver man inte vara på plats under toppträden för att uppleva deras magnifika närvaro.

Tranvåren 2024 ser ut att bli en spektakulär upplevelse vid Hornborgasjön, och entusiasterna uppmanas att ta del av informationen på hornborga.com för att vara med på naturens storslagna show.

Foto: Tjustorparn cc by sa 4.0

Verifierad av MonsterInsights