Världsevent till Skara!

Skara förbereder sig för att skapa historia som värd för Världscupen i Orientering.”En fågel Phenix för Gandvik efter branden i klubbstugan” säger oppositionsrådet Ylva Pettersson.

 

I ett drag som kommer att sätta Skara på prov på den internationella idrottskartan, förbereder sig staden för att välkomna världens främsta orienteringsidrottare till den prestigefyllda Världscupen 2026.

Efter månader av hemliga förhandlingar och noggrann planering tillkännagav Svenska Orienteringsförbundet officiellt Skara som den utvalda värdstaden för evenemanget, planerat att äga rum från den 28:e till den 31:a maj 2026.

Beslutet markerar en betydande milstolpe för staden, som länge har strävat efter att positionera sig som en knutpunkt för stora idrottsevenemang. Vid en presskonferens sammankallad av kommunen uttryckte Gunilla Druve Jansson, kommunalråd, sin glädje över nyheten och betonade stadens obevekliga strävan efter värdskapet.

– Vi är mycket glada över att ha blivit valda som värdstad för Världscupen i orientering. Detta beslut speglar vår strävan att visa upp Skaras förmågor på den globala scenen och understryker vår vision för stadens framtid, kommenterade Jansson.

Orientering
Alla lyfte att satsningen är en del av ett långsiktigt arbete för Skara.

Ylva Pettersson, oppositionsråd, delade Druve Janssons entusiasm och tillade:

– Vi hoppas på att det blir en smällkaramell. Detta evenemang kommer att vara en del av vårt långsiktiga arbete för att locka fler stora evenemang till Skara.

Resan mot att säkra budet började för över ett år sedan när Skara kommun och Orienteringsförbundet inledde diskussioner. Genom samarbetsinsatser och strategisk planering arbetade båda parterna nära tillsammans för att utveckla ett övertygande förslag som slutligen vann förbundets godkännande.

Peter Gustavsson, projektledare för idrottsturism i Skara, betonade betydelsen av samarbete för att förverkliga detta ambitiösa projekt.
– Från början var vårt mål att visa upp Skaras lämplighet som värdstad och att skapa ett starkt partnerskap med Orienteringsförbundet. Framgången med vårt bud är ett vittnesbörd om allas engagemang och hårda arbete..

Med förberedelserna nu i full gång vänder sig uppmärksamheten mot de logistiska utmaningarna med att organisera ett sådant prestigefyllt evenemang. Tävlingen förväntas locka hundratals idrottare från hela världen, tillsammans med deras tränare och supportrar, vilket skapar en ökning av aktiviteten över hela staden.

Utöver huvudevenemanget kommer Skara även att vara värd för den årliga Sommarlandssprinten, vilket ytterligare förstärker stadens rykte som en ledande destination för orienteringsentusiaster.

Även om den ekonomiska påverkan av att vara värd för Världscupen är oemotsäglig, med ökad turism och affärsmöjligheter som förväntas, är arrangörerna angelägna om att betona evenemangets bredare betydelse.

– Vi ser detta som mer än bara en idrottstävling. Det är en möjlighet att visa upp Skaras rika kulturarv, naturliga skönhet och gästfrihet för hela världen, och i det perspektivet får vi mycket för pengarna. noterade Ylva Pettersson, oppositionsråd. Vi tycker också att det är roligt att Gandvik blir först ut att medverka i ett internationellt arrangemang av det här slaget efter de stora satsningarna på fritids- och friluftsanläggningar i Skara. Detta världsevent blir lite grann som att resa sig som fågel Phenix ur askan efter branden i klubbstugan. Det känns väldigt gott.

Sprinten kommer att genomföras under två dagar i Skara centrum. Upplägget innebär goda förutsättningar för världscupstävlingen att bli en riktig folkfest då centrum fylls med besökare och anslutande arrangemang.

När Skara förbereder sig för att göra historia som värd för Världscupen i orientering växer förväntningarna bland invånare och idrottare alike. Med lite över två år kvar till evenemanget är staden redo att leverera en minnesvärd och framgångsrik tävling som kommer att lämna ett bestående arv under många år framöver

 

Foto: Tutzon cc by 3.0

Verifierad av MonsterInsights